Златарци и Јаворци су познати као произвођачи млека и млечних прерађевина, меса и месних прерађевина јер је то поднебље природним карактеристикама предодређено да буде сточарски крај. Чувен је Златарски пуномасни сир.
На ободима Златара и Јавора, у становништво сеје житарице (пшеницу, јечам, раж, овас, кукуруз, хељду) и поврће (кромпир, лук, ...), а по падинама и окућницама расађена су стабла шљива од којих су најзаступљеније старе ракијске сорте (ранка, маџарка, дреновка, јакљанка, шљивац...). Поред шљиве гаји се јабука и крушка, а од недавно све је више малина и купина.
Нововароршки ресторани, поред разних кухиња које су заступљене у њиховој понуди, нуде и јела која су карактеристична за овај крај, као што су: златарска закуска (сир, кајмак, пршута...), комплет лепиња (запечена лепиња са кајмаком, јајетом и претопом), качамак са кајмаком, хељдопиту, разне друге пите, свадбарски купус, јагњеће печење....