Zlatarski sir

Zlatarski sir je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih autohtonih mlečnih proizvoda u Srbiji. Pripada grupi belih mekih sireva, a po sadržaju mlečne masti svrstava se u grupu punomasnih sireva. Vekovima se spravlja na tradicionalan način u seoskim domaćinstvima podno Zlatara, u okolini Nove Varoši. Jedna od glavnih karakteristika zlatarskog sira je ta da se proizvodi od punomasnog kravljeg mleka.

Podneblje Zlatara, klimatski uslovi i sastav trava, među kojima se nalaze i brojne lekovite biljke, omogućili su da Zlatarski sir ima poseban ukus. Mleko potiče sa nadmorske visine od 800 do 1.500 metara. Vekovna tradicija u načinu proizvodnje doprinela je da njegova specifičnost bude veća. Tajna proizvodnje je u maloj količini proizvedenog mleka, podsiravanju odmah nakon muže krava, načinu dozrevanja i nadmorskoj visini na kojoj zri. Nije ga moguće industrijski proizvesti u kvalitetu koji ima tradicionalna proizvodnja.

Zlatarski sir se pravi tako što se u sveže pomuženo mleko doda maja, a nakon jednog sata kroz masu se prođe kašikom kako bi se surutka što bolje odvojila od sira. Onda se sačeka još jedan sat i sir se stavlja u gazu u kojoj opet stoji još jedan sat. Onda se, još uvek u gazi, sir stavlja pod drveni krug koji se pritisne kamenom i tako stoji 4 do 5 sati. Posle toga se seče na kriške, debljine do jednog centimetra, slaže u kante i redom soli. Sir se drži na toplom oko 40 do 45 dana dok ne sazri.

Scroll to Top
Scroll to Top