Zlatar – fest

Tradicionalno održavanje niza manifestacija koje promovišu privredne i turističke potencijale opštine Nova Varoš. Reč je o Zlatarskoj sirijadi i takmičenju za najbolju zlatarsku heljdopitu, Saboru pevanja izvika i smotri folklora i narodnog stvaralaštva Zapadne Srbije, zatim Izložbi Zlatne ruke Zlatara, kao i o dvodnevnoj tribini „Održivi razvoj turizma i poljoprivrede Zapadne Srbije“.

U okviru manifestacije Sirijada pored takmičenja i izložbe najboljih sireva sa Zlatara, održava se i prateće takmičenje u pravljenju najbolje pite od heljde (heljdopite) koja bez neizostavnih sastojaka zlatarskog sira i zlatarske heljde sa obronaka zlatnog Zlatara ne bi bila tako posebna

Tradicionalna poljoprivredno-turistička manifestacija okuplja oko 100 proizvođača zlatarskog sira sa ovog geografskog područja.

Pevanje “izvika“, karakteristično za područje Starog Vlaha, sa najvećom zastupljenošću u novovaroškom kraju, jedan je od najstarijih vidova dvoglasnog pevanja u srpskom narodu. Društvo za negovanje tradicionalnog pevanja izvika je institucija koja kontinuirano radi na očuvanju ove najveće kulturne vrednosti našeg kraja. Pevanje “izvika“ je jedna od retkih kulturnih vrednosti našeg naroda koja je upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

“Zlatne ruke Zlatara” je izložbeno – prodajna manifestacija. Zlatne ruke Zlatara održava se sve vreme trajanja Zlatrafesta i predstavlja specifičnu i svojstvenu ponudu ručno rađenih domaćih prehrambenih, tekstilnih i predmeta od raznih materijala različite upotrebne vrednosti, suvenira i slično. Poseban događaj je izložba proizvođača meda i pčelinjih proizvoda sa Zlatara.

Vreme: jul

Mesto: Nova Varoš

Organizator:

Turistička organizacija “Zlatar“

Brdo bb

31320 Nova Varoš

+38133 62621

+38133 61772

officetozlatar@gmail.com

tozlatar@novavaros.rs

www.zlatar.org.rs

Scroll to Top
Scroll to Top