Zavičajni muzej

Zavičajni muzej u Novoj Varoši otvoren je 2012. godine, kao odeljenje Narodnog muzeja Užice i ima veliki kulturni i obrazovni značaj za novovaroški kraj i Stari Vlah u celini.

Nalazi se u zgradi turske kajmakamije koja je za period izgradnje bila veoma moderna građevina. Započeta je da se gradi krajem XIX veka, sredstvima sjeničkog okružnog načelstva, mutesarifluka, a završena je posle Hurijeta, mladoturske revolucije, 1909. godine. Objekat je građen u preplitanju tradicionalnog islamskog i modernog evropskog arhitektonskog stila pa ostavlja utisak prijatne skladnosti, lepote i dominacije u odnosu na druge građevine u čaršiji onog vremena, a i danas. U njoj su tada bile smeštene mnoge turske ustanove, sresko nacelstvo, turski sud, turski sreski javni tužilac, poreska uprava…

Izloženi originalni muzejski predmeti, dokumenta, karte i fotografije spomenika ostataka rimskih, srednjovekovnih srpskih i kasnije turskih tvrđava, sakralnih spomenika kulture, građevina, ostataka starih puteva i tragova vojevanja, kao i brojnih memorijala, pokazuju da ovi krajevi imaju dugu i burnu prošlost i bogat kulturni razvoj.

Muzejski materijal vremenski pokriva razdoblje od neolita do kraja HH veka. Pečat kneza Strojimira iz IX veka, sablja kneza Mihaila Raškovića iz XIV veka, kubure koje je Кarađorđe poklonio Timotiju Borisavljeviću, vredne istorijske karte sa detaljima iz raznih perioda srpske države, krase Zavičajni muzej u Novoj Varoši.

Stalna muzejska postavka svedoči o duhu i lepoti čaršije, razvoju trgovine i zanatstva, privrede, školstva i kulture, o životu i delu vojvode Petra Bojovića i o značaju knezova Raškovića.

Scroll to Top
Scroll to Top