SELA BOŽETIĆI I ŠTITKOVO

Selo se nalazi na obroncima planine Javor, samo nekoliko kilometara od Uvačkog jezera. Prepoznatljivo je po manastiru Dubnica iz prve decenije 15. veka. U selu Božetići, u srcu proizvodnje zaštićenog zlatarskog sira, registrovana domaćinstva proizvedu 1.000t sira godišnje. Promocija ovog brenda kao i ocena kvaliteta proizvoda zlatarskih domaćina, održava se svake godine na Zlatarskoj sirijadi koje su se održavale većinom u selu Božetići. Od 2013. godine Zlatarska sirijada se zvanično održava u Novoj Varoši u okviru manifestacije ZLATARFEST.

Podno Zlatara, prema Čemernici, nalazi se ne tako reklamirano, a vrlo autentično etno selo Štitkovo koje, slobodno, odmah možete upisati u svoj plan putovanja. Štitkovo je zbog svojih prirodnih lepota, istorijskog, kulturnog i verskog nasleđa već dugi niz godina etno-selo.

Selo je smešteno u uskoj dolini štitastog oblika, koju stvara reka Tisovica i njen izvor Vrelo koje je sa tri strane okruženo brdima.

Vrelo izvire iz za sada nedovoljno istražene pećine, kanala koji se pruža čitav kilometar u dužinu. Središnji položaj sela zauzima crkva Svete Trojice, koja Vam je prva upala u oči, i datira iz 1867. godine. Selo je interesantno i po tome što su u njemu ili živeli ili stanovali čuveni knezovi Raškovići. Smatra se da je patrijarh Gavrilo i podigao crkvu. S leve strane crkve, nalazi se škola sagrađena 1887. godine. Sve sačuvane kuće, po čemu je Štitkovo najpoznatije, tipično su starovlaške i potiču s kraja 19. veka, o čemu svedoči i upisana godina gradnje na kućama. Najstarija je u centru sela i građena je 1882. godine. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Кraljeva je ovu jedinstvenu etno oazu stavio pod zaštitu države. Nadmorska visina Štitkova na najvišim vrhovima iznosi 1249m.

Domaćinstvo Radišić Mihailo

Božetići
Кuća blizu manastira
Кapacitet: 1/F
+381(0)33 672 110

Domaćinstvo Palić Nikola

Bukovik
Кuća sa ribnjakom
Кapacitet: 3/2
+381(0)33 63 817

Domaćinstvo Obućina Natalija

Bukovik
Кuća i brvnara
Кapacitet: 1/3, 2/2
+381(0)33 64 867

Domaćinstvo Radmilović Tomislav

Trudovo
Кuća
Кapacitet: 1/2, 1/F
+381(0)33 62 615

Scroll to Top
Scroll to Top