Ledena pećina

U zaseoku Ušak sela Gornje Lopiže, meštani su verovali da postoje dve pećine. Ušačka i Ledena. Niko nije ni slutio da je priroda tu sagradila jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji koji, štaviše, zbog svojih elemenata, predstavlja poseban kuriozitet.

Istraživanja su pokazala da ti ulazi čine jedinstven pećinski sistem dug više od 6.000km sa brojnim kanalima u nekoliko nivoa, dvoranama, sifonima i pećinskim ukrasima koji stvaraju divne podzemne dvorce.

Ulaz u Ledenu pećinu je ispod strmog krečnjačkog odseka, a sa bočnim kanalima duža je od 2.5km. Ukrasi poput dugačkih draperija i saliva, koji dostižu i po 10 metara, lepotom zaustavljaju dah. Ispod jednog saliva je potok koji posle desetak metara nestaje u pukotini, a tu je i bistro jezero koje ne dozvoljava prilaz dvorani sa tavanicom od tankih stalaktita.

U Miletinom dolu je, nedaleko od prvog, ulaz u jamski deo Ušačke pećine. U „utrobu“ vodi vertikalni kanal dug četrdesetak metara. Dno jame je usko, a kroz jedan od dva kanala stiže se do impresivne Velike dvorane. Donji deo joj je nagnut prema veznom kanalu koji vodi do glavnog prolaza kroz Ušačku pećinu. Na početku ovog kanala, prateći prolaz sa stubovima prebogat ukrasima, stiže se do Ledene pećine koja završava izlazom u kanjon Uvca. Ukupna dužina svih kanala tog dela je oko 2.100m.

Lepota  Ledene pećine je u njenim dvoranama međusobno povezanim ravnim, strmim ili ponorskim kanalima. Veliki beli stubovi, poneki prošarani crvenkastim ili plavičastim nijansama, delo su prirode – strpljivog umetnika i neimara izuzetne mašte.

Scroll to Top
Scroll to Top