Heljdopita
Heljdopita je specijalitet zlatarskog kraja. Nijedno slavlje, ni manje ni veće ne prođe bez ovog specijaliteta, koje se služi kao predjelo. Heljdopita se pravi od palačinaka filovanih sirom, kajmakom i jajima. Za filovanje se koristi zlatarski sir koji heljdopiti daje poseban ukus.
Heljdopita može biti i savršen doručak jer sadrži kvalitetne masnoće i ugljene hidrate koji se sporo razlažu i dugo nas drže sitim i punim energije.
Recept za heljdopitu
Ispecite palačinke po receptu za palačinke od heljdinog brašna. Umutite fil od četiri jaja i sira i kajmaka. Palačinke ređajte u tepsiju: jedna palačinka, pa fil, pa palačinka… Na kraju prelijte sa filom koji vam je preostao, isecite na parčiće i stavite da se zapeče u rerni. Danas većina zlatarskih domaćica heljdopitu pravi na ovaj način dok su njihove majke i bake heljdopitu „razlivale“ i ceo proces je bio, naravno, duži.