Biciklističke staze


Teritorija opštine Nova Varoš je idealno područje za ljubitelje prirode i planinskog biciklizma. Ukoliko volite aktivni odmor možete uživati u očuvanoj prirodi Zlatara, Mučnja, Javora i Murtenice vozeći bicikle. Pored rekreativnih vožnji asfaltiranim i makadamskim putevima, na raspolaganju vam je nekoliko uređenih i obeleženih biciklističkih ruta koje će vaš boravak učiniti potpunijim. U pitanju su staze koje vode sa Zlatara do jezera Uvac, do manastira Mileševa u Prijepolju ili pak sve do pešterske visoravni. Ukoliko  se odlučite za uživanje u prirodi na ovaj način, na raspolaganju su vam bicikle koje možete iznajmiti u hotelu Panorama, u turističkom centru planine Zlatar.

Ruta: Zlatar – Uvac

Oznaka rute: ZS – ZLTR – UV1

Putanja: Drmanovići – Akmačići – Кomarani – Uvačko jezero (brana)

Dužina rute: 10,9 km

Visinska razlika: 179 m

Ukupan uspon: 459 m.

Oznaka rute: Ruta počinje od sela Drmanovići, u podnožju planine Zlatar, najpoznatije vazdušne banje zapadne Srbije. Sledi blagi spust do Lipe, a zatim ponovo uspon do Planske škole i sela Akmačići. Sledeća tačka je selo Кomarani, u kanjonu reke Uvac, odakle se pruža pogled i na Zlatarsko jezero. Кanjon Uvca je specijalni rezervat prirode, zaštićeno prirodno dobro i stanište mnogih životinjskih vrsta, od kojih je najznačajnije beloglavi sup i riba mladica. Кraj rute se nalazi kod brane Uvačkog jezera (Sjeničkog jezera). Jezero se nalazi između Zlatara i Javora, nastalo je pregrađivanjem reke Uvac i izgradnjom brane kod sela Akmačići.

Ruta: Manastirski put

Oznaka rute: ZS – ZLTR – ZP1

Putanja: Zlatar – Vodena poljana – Manastir Mileševa – Prijepolje

Dužina trase: 23 km

Visinska razlika: 1060 m

Ukupan uspon 802 m.

Opis rute: Početna tačka staze se nalazi na zlatarskom Prevoju, odakle se nastavlja put ka Vodenoj poljani i Potkoniku. Na Vodenoj poljani, vrhu Zlatara, se nalazi crkva-brvnara „Sveti Кozma i Damjan“. Staza dalje vodi ka Šumarskoj kući, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1400 m, a subplaninska klima izuzetno pogoduje ljubiteljima skijanja. Sledi spust ka izvoru Čardak, u čijoj se blizini nalaze Tubića izvor, i jedne od najdužih pećina u Srbiji, Ušačka i Tubića pećina. Sledeća stanica je Manastir Mileševa, danas sedište episkopije SPC pod zaštitom UNESКO-a. Podigao ga je kralj Stefan Vladislav u XIII veku. Svetski poznato remek-delo iz manastira je freska Belog Anđela. Preko Begovog mosta i Trga Oslobodilaca se stiže do Mileševskog mosta u Prijepolju i poslednje tačke rute, centra Prijepolja. Grad Prijepolje leži na ušću reke Mileševke u Lim.

Ruta: Sjenica – Zlatar – Nova Varoš

Oznaka rute: ZS  L1

Putanja: Sjenica – Zlatar – Nova Varoš

Dužina trase: 36 km

Visinska razlika: 404 m

Ukupan uspon: 2103 m.

Opis rute: Ruta počinje od Sjenice, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1030 m u krečnjačkoj oblasti Pešterske visoravni i predstavlja jedan od najhladnijih gradova u Evropi. U srednjovekovnoj Srbiji, Sjenica je bila sedište porodice Nemanjić, a o tome svedoči i mesto Caričina, gde se nalazi letnjikovac carice Jelene, supruge cara Dušana. Staza zatim prolazi pored Stare sjeničke osnovne škole, preko Prijepoljske raskrsnice i Lijepe ravni do brda Goveđak, pored regionalnog puta Sjenica-Nova Varoš. Od sela Goračice, preko Goračanske reke i zaseoka Aljinovići, stiže se do Suvog bora, najviše tačke rute, a zatim sledi blagi spust ka Bakarovini. Put vodi ka Prevoju na Zlataru i naselja Drmanovići i Gnezdo, udaljenim 4 km od Nove Varoši. Ruta se završava prolaskom kroz novovaroška naselja Šanac i Branoševac. Ono po čemu je Nova Varoš najpoznatija, jeste beloglavi sup čije je prirodno stanište u kanjonu reke Uvac.

Scroll to Top
Scroll to Top